Mitä mie täällä teen?

03.03.2021

Mitä mieltä uimaharjulaiset ovat omasta kylästään? Mikä on parasta Uimaharjussa?
Uimaharjulaisilta kysyttäessä parasta on luonto ja rauhallisuus, kiireettömyys. Hyvät ulkoilumahdollisuudet. Mukavat ihmiset, toimeliaisuus, yhteiset tapahtumat. Ystävällisyys, yhteisöllisyys, koti. Uimaharjussa olen kotona. Lue Uimaharjussa asuvien perheiden tarinoita klikkaamalla otsikkoa.

Kuvassa näkyvä pari on ollut naimisissa vuodesta 1983. He ovat Satu ja Risto Kuivalainen. Lapsia heillä on kaksi ja lapsenlapsia viisi tuomassa vauhtia mummon ja ukin elämään. Kaksi omakotitaloa ovat nuoruuden innoissaan rakentaneet taajamaan, joten uskoa asuinalueeseen on ollut ja paljon. Ja on yhä edelleen. Molemmat kertovat miten helposti he ovat päässet mukaan taajaman elämään. Työpaikat ovat lähellä, Risto työskentelee Stora Ensolla ( 3km) ja Sadulla on ollut kotona parturi-kampaamo vuodesta 1992.

Molemmat kertovat harrastavansa mielellään uusia asioita ja niitä on kertynyt yhteiselle tielle melkoisen paljon. On mm. laulettu, soitettu kitaraa, hoidettu kunnallisia velvollisuuksia, oltu vapaehtoisina reserviläisissä ym.. On oltu perustamassa taajamayhdistystä, ammattiyhdistystoimintaa unohtamatta. Rakennettu kaikenlaista niin kylälle, kuin sukulaisille kuin omaksi iloksi. Välillä on käyty myös sienessä ja marjassa, melomista ja pyöräilyä unohtamatta. Matkustelua sopivassa määrin, mutta mökille kun kesäisin pääsee, se on parasta, tuumailevat pilke silmäkulmassa. Ja mökkikin on, kuikas muuten, omin käsin rakennettu vain 15 km Uimaharjusta Retujärven kauniisiin rantamaisemiin.

Uimaharjusta pääsee helposti pois, mutta kotiin on aina hyvä ja mukava palata, kommentoivat lopuksi.

Uotisen perhe
Miten Uotisen Minnasta tuli uimaharjulainen? Minna on asunut Liperiä lukuun ottamatta kaikissa Joensuun ympäristökunnissa, joita aikoinaan oli, ja Joensuussakin. Levoton kulkija ei oikein osannut asettua, koti oli siellä missä perhekin mutta elämä vei aina eteenpäin ja aina uusiin ympyröihin. Tutuksi tuli monet kylät ja tienoot, mutkat ja mäet.

Sitten elämä kuljetti Minnan eteen miehen ja tie toi Uimaharjuun, miehen kotipaikkakunnalle. Kylällä oli työn merkeissä tullut käytyä ja muutamia tuttuja ihmisiä oli jo ennestään.

"Sopeutuminen ja asettuminen paikoilleen otti oman aikansa, mutta niin vain upotin juureni Uimaharjun maaperään ja ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin olevani kotona.

Missä muualla pystyisin aloittamaan aamuni samoilemalla usvaisella suolla, poikkeamalla metsään kantarelli-apajalle lenkkipolun varrelta, löytämään maailman kauneimpia pieniä lampia ja mielettömiä sieni- ja marjapaikkoja lähistöltä, käymään uimassa ihanalla uimarannalla matkan varrella yövuorosta kotiin ajellessa  ja seuraamaan miten joki on erinäköinen joka päivä. Täällä olen voinut ja paljon enemmänkin.

Vuosien mittaan perhe on kasvanut, isot lapset muuttaneet omilleen ja heille syntynyt pieniä sisaruksia. Uimaharju on turvallinen paikka lasten kasvaa. Yhteisöllisyys näkyy vahvana arjessa ja kylä tarjoaa paljon virikkeitä ja tekemistä lapsiperheille. Ympäristössä on uusi koulu, jossa on lasten hyvä varttua, päiväkoti, kirjasto, kivoja leikkipaikkoja pienemmille, urheilukeskus kaikkine mahdollisuuksineen, paljon tapahtumia ja mahtavia ihmisiä, joista muodostuu lämmin kyläyhteisö, joka saa paikan tuntumaan kodilta. Ja mikä parasta, minun mielestäni, puhdas luonto on lähellä.

Miun koti on täällä, täällä on ihmisen hyvä olla."

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita